1% podatku dla Zuzi

Zespół Szkół nr 2

ul. Szczuczyńska 3
tel. (61) 29-215-59
64-500 Szamotuły
Regon: 000100078
NIP: 787-10-30-195
zsnr2szamotuly@onet.pl

„JABŁKO KRÓLEM SADÓW I STOŁÓW”

21 listopada 2014r. w Zespole Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzuodbył się XI Konkurs Gastronomiczny. Celem konkursu było promowanie młodych talentów oraz inspirowanie do poznawania i zgłębiania tajników sztuki kulinarnej.

Temat przewodni zmagań konkursowych brzmiał: „JABŁKO KRÓLEM SADÓW I STOŁÓW”

Konkurs odbył się w dwóch kategoriach:

  • „Zakąski z wykorzystaniem jabłek lub przetworów z jabłek”,
  • „Deser z jabłkiem”

W konkursie tym wzięli udział uczniowie ze szkół gastronomicznych z Czarnkowa, Bolechowa, Poznania, Objezierza oraz z Szamotuł. Konkurencja była bardzo wysoka. Młodzież przygotowała potrawy, które zachwyciły wszystkich swoim specyficznym smakiem, zapachem i formą podania.

Naszą szkołę reprezentowała Martyna Biała z 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, która w kategorii "deser z jabłkiem" wykonała szarlotkę na jabłkach z karmelu pod bezą w towarzystwie pikantnego kremu z posmakiem waniliowym pt. "Gorąca pokusa pod pierzynką" i zajęła III miejsce w konkursie. II miejsce w kategorii „zakąski” zdobył  Łukasz Hermann z 3 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, który wykonał roladki mięsne z jabłkiem duszone na warzywach z posmakiem polskich przypraw pt. "Rozkosz Adama i Ewy".

Pracę uczniów nadzorowali i oceniali wybitni kucharze poznańskich restauracji:

  • Przewodniczący: Pan Mieczysław Wciórka - wieloletni szef kuchni restauracji hotelu Mercure, obecnie szef produkcji w firmie Kuchnia Polki produkującej na potrzeby delikatesów Piotra i Pawła oraz  przewodniczący komisji kwalifikacyjnej w zawodzie kucharz przy Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu;
  • Pan Andrzej Nowakowski - wieloletni szef kuchni w hotelu Polonez, a obecnie szef kuchni w hotelu Ikar;
  • Pan Aleksander Sierżyński – szef kuchni w hotelu „Delicjusz” w Poznaniu.

 

SERDECZNIE GRATULUJEMY I ŻYCZYMY DALSZYCH SUKCESÓW!

J. Jarząb

kulinarny1kulinarny7kulinarny5kulinarny4kulinarny6